http://www.karangkraf.com/E-Majalah/rasa/default.asp?categories=RASA8
BAHAN-BAHAN:
100gm udang sederhana besar
200gm asam jawa | dibancuh dengan
sedikit air
1 sudu makan gula
Garam secukup rasa
Air secukupnya
Minyak untuk menumis secukupnya
100gm udang sederhana besar
200gm asam jawa | dibancuh dengan
sedikit air
1 sudu makan gula
Garam secukup rasa
Air secukupnya
Minyak untuk menumis secukupnya
CARA MEMASAK:
1. Perap udang dengan air asam jawa, gula dan garam secukup rasa selama setengah jam.
1. Perap udang dengan air asam jawa, gula dan garam secukup rasa selama setengah jam.
2. Selepas itu panaskan minyak di dalam kuali dan goreng udang tadi sehingga garing bersama bahan yang diperap. Angkat.
3. Keluarkan minyak dan tinggalkan sedikit saja, tumis baki air asam jawa sehingga mendidih.
Perasakan dengan gula dan garam secukup rasa. Kacau sehingga mendidih.
4. Tuangkan ke atas udang tadi.
No comments:
Post a Comment