Popular Posts

Thursday, January 21, 2010

Kuih Ketayap

Kuih ni memang favourite dari kecil..slalu mak jer yang buat.. insyallah nanti nak try buat sendiri



Bahan-bahan  (semua ni agak2 saja):

Inti:
½ biji kelapa parut
¼ cawan gula merah
½ cawan gula pasir
1 helai daun pandan
¼ cawan air

Kulit :
1 cawan tepung gandum
1 cawan jus pandan
½ cawan susu segar
1 biji telur
½ sudu teh garam

Penyediaan :

Inti:
1) Gaulkan kesemua bahan inti dalam kuali dan masak atas api yang sederhana.
2) Kacaukan inti hingga merengas dan separa kering. Angkat dan ketepikan.

Kulit :

1) Gaulkan semua bahan di dalam mangkuk dan tapis.
2) Panaskan kuali leper dan sapu rata dengan minyak masak/ marjerin.
3) Tuangkan sesenduk adunan dan lenggang lenggangkan kuali tadi supaya adunan rata dan
nipis. Setelah masak, angkat dan ketepikan.
4) Ratakan kulit, letak sedikit inti di tengah-tengahnya.Lipat bahagian kiri dan kanan. Gulung kemas2. .... dah boleh hidang and makan... yummy :)

No comments:

Post a Comment