Popular Posts

Monday, January 25, 2010

KEK LAPIS HAW FLAKES (MASAM MANIS)

http://rozzan.blogspot.com
Ni pun taken from Bro Rozzan nyer blog.. one of my favorite too sebab i love the sweet sour taste... boleh buat sacara kukus pun.. olahkan resepi sikit2 sure jadik..selamat mencuba


















Bahan-Bahan
10 biji telur
190 gm gula halus (boleh kurangkan kpd 120-130 gm)
450 gm mentega
300 g biskut Marie–tumbuk halus
secukup haw flakes
1 tin susu pekat manis
85 gm sekaya
1 sudu teh vanilla

Cara:
1. Pukul gula dgn mentega hingga kembang. masukkan telur sebiji sebiji, kacau rata2.

2. Masukkan biskut tumbuk tadi dan kacau lagi hingga rata. Kemudian masukkan susu pekat, sekaya dan esen vanilla.

3. bahagikan adunan kepada 3 atau 4 bahagian dan warnakan dgn warna pilihan anda

4. Alaskan loyang 9" x 9" dgn kertas tracing dan griskan pada dasar dan keliling loyang. Ambil 2 senduk adunan dan bakarlah berselang-seli warna dgn api grill kira2 180-190 darjah Celsius. Setiap lapisan dibakar kira2 selama 5-7 minit atau hingga masak. Aturkan haw flakes pada setiap lapisan genap atau alternate layers. (ekcelli, saya taruk pd setiap lapisan- that's why the taste still a little too sweet for me!) So take note ya.

No comments:

Post a Comment