Popular Posts
-
Actually nak tahu cara buat bebola daging jer.. but this recipe siap ajar buat sos skali... Source: resepi.mesra.net Bahan-B...
-
aiihhh... I'm craving for pulut!!!!!ni nak share resepi for pulut mangga resepi amik kat sini Bahan-bahan 1 cawan beras pulut -...
-
Resepi dari FB Fontana Cafe.. nampak mcm sedap sbb ada creame cheese filling!!!(aarrrggghh gemuks lah lepas ni...) ...
-
http://www.karangkraf.com/E-Majalah/rasa/default.asp?categories=RASA8 BAHAN-BAHAN: 3 ekor ketam bunga 5 biji kuning telur masin ...
-
another sticky rice recepi - taken from here Bahan-bahan: 240 gram beras pulut 250 ml santan 1 Sudu teh garam 1 biji Nangka M...
-
http://www.majalahpama.com.my/resipi/artikel.asp?art=2009/1210/7425742484&sec=resipi Masa Penyediaan 45 Minit Saiz Hidangan 4 Orang...
-
Assalam....woooihh dh bersawang2 ha laman nih.. kunun nak update on daily basis.. hampeh x sempat nyer bz tahap gaban.....he he... raya tahu...
-
PAVLOVA MYRESEPI * nak bentukkan jadi mini pavlova pun OK... Bahan-bahan ( 1 biji pavlova (6 org makan) ) 8 biji putih telur ...
-
http://www.sajionline.com.my/ BAHAN-BAHAN: 350 gm krim keju 350 gm mentega 1 1/2 sudu kecil esen vanila 3 cawan gula aising 1 1/2 c...
-
CHILLED OREO CHEESECAKE (ALA-ALA SECRET RECIPE) Sumber: Abg Rozan Bahan-Bahan 200 gm Oreo (buangkan krimnya)-hancurkan 60 gm mentega (d...
Thursday, January 7, 2010
Banana Tiramisu Gateaux
http://www.sajionline.com.my/
BAHAN KEK:
Bahan A:
6 biji telur
120 gm gula kastor
30 gm ovellette
Bahan B:
120 gm tepung superfine
20 gm tepung jagung
Bahan C:
50 ml minyak jagung
1/2 sudu kecil esen vanilla
CARA MENYEDIAKAN:
1. Putar bahan A hingga kembang.
2. Masukkan bahan B dan gaul sehingga sebati.
3. Akhir sekali masukkan bahan C.
4. Alaskan acuan 9 inci x 9 inci dengan kertas minyak.
5. Masukkan adunan ke dalam acuan dan bakar pada suhu 180oC selama 35-45 minit. Sehingga masak dan sejukkan kemudian potong kepada tiga bahagian.
BAHAN ISIAN:
3 biji kuning telur
1 biji telur
50 gm gula kastor
250 gm keju mascarpone
250 gm krim putar
20 gm gelatin ditambah dua sudu besar air (rendam dan panaskan)
2 biji pisang (kisar halus)
CARA MENYEDIAKAN:
1. Putarkan kuning telur dan gula kastor sehingga sebati.
2. Masukkan gelatin.
3. Masukkan krim putar dan keju mascarpone.
4. Akhir sekali masukkan pisang yang dikisar halus.
5. Potong kek kepada tiga bahagian.
6. Sapukan setiap lapisan dengan bahan isian dan letakkan pisang sebagai hiasan.
7. Sejukkan dalam peti sejuk.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment