Popular Posts

Friday, October 12, 2012

Pulut Nangka ala Thai

another sticky rice recepi - taken from here




Bahan-bahan:
  • 240 gram beras pulut
  • 250 ml santan 
  • 1 Sudu teh garam
  • 1 biji Nangka Madu masak (dihiris)
  1. Rendam beras pulut semalaman
  2. Kukus beras pulut hingga masak ( 25 minit )
  3. Kemudian, masukkan pulut yang sudah masak ke dalam bekas dan campurkan santan wangi  bersama dengan gula dan garam. Gaul hingga rata
  4. Kukus sekali lagi hingga gula meresap ke dalam pulut.
  5. Alihkan beras pulut ke dalam bekas dan campur dengan santan wangi. Gaul rata.
  6. Sedia untuk dihidangkan bersama dengan hirisan nangka madu.

Nota
1) Kita cuma tanak pulut macam biasa. Santan kita masuk asing campur dengan gula dan garam. Bila pulut masak, gaul dengan santan wangi dan terus hidang. Boleh juga makan dengan mangga dalam tin dan juga gula perang. 
2) Gambar tu memang purely amik dari website org thai (tak ingat add dia) cara masak dia x campur santan dia just kukus pulut then santan dia akan letak atas pulut masa nak makan....)

No comments:

Post a Comment