Popular Posts

Tuesday, December 4, 2012

Puding Roti Bersos Kastad

I have problem to finish my Gardenia even beli yang pek kecil during weekday (memang tak sempat makan sbb mlm selalu tak ambil dinner-yg mana biasanya just take 2 slices of roti gardenia)...so below recepi will help to solve my prob-weekend special for Papa and Sheaun :) and a Magic pan to cuo try test tengok :P


Got this recepi from FB Air Tangan Mak Long

Bahan2

12 keping roti - maklong guna roti gardenia.
1 1/2 sudu besar butter.
4 biji telur.
1 sudu teh esen vanila.
1/2 sudu teh garam.
1/2 cwn susu cair.
1/4 tin susu pekat.
2 1/2 cwn air panas.

sedikit buah2an kering atau choc chip atau kepingan badam (ikut suka nak letak apa...)



Cara2
.

1) carik2 kn roti dlm mangkuk besar- tuang air panas- tekan2 sikit biar roti tenggelam.

2) telur di pukul sedikit- tuang ke dlm bekas roti tadi- masuk kn susu pekat- vanila dan garam.
3) masuk kn butter dlm loyang- cair kn atas api- kemudian tuang adunan roti tadi ke dlm loyang - rata kn- tabur buah2an kering dan kepingan badam.
4) panas kn oven 180c- bakar 45minit- 1 jam hingga keperang2an.
(i masak guna magic pan siap dalam 15 minit sajer...)



Bahan tuk sos kastad.

1/2 tin susu cair.

2 sudu besar susu pekat.

1 sudu besar gula pasir.

2 sudu besar tpg kastad.

1/2 cwn air panas- sedikit garam dan esen vanila.



Cara2

campur semua bhn- masak dgn api perlahan- kacau selalu supaya tak bergentel- masak hingga licin dan berkilat.


*klau pekat- bolih tambah sedikit air panas  then siap untuk di hidang

No comments:

Post a Comment