Popular Posts

Thursday, December 20, 2012

Deep Fried/Steam fish with Thai Chilli Sauce

Jugak dari FB Fontana Cafe

Bahan2


500gm hingga 1kg ikan siakap atau ikan Kerapu. Bersihkan dan usapkan dengan sos ikan dan tepung jagung untuk ikan yang hendak digoreng atau hanya gunakan sos ikan sahaja untuk ikan yang hendak di steamkan.


10 biji bawang putih
20 biji cili padi
1 sudu kecil belacan
1/3 cawan sos ikan
(Mesin kesemua bahan diatas)


1/4 cawan Thai sweet chilli sauce
1/2 biji oren (diperah dan diambil airnya sahaja
1/4 cawan minyak masak




Di dalam kuali/periuk. Panaskan minyak dan tumiskan bahan yang dimesin. Setelah naik bau atau pecah minyak, masukan Thai sweet chilli sauce dan perahan oren kedalam periuk/kuali. Beri garam dan gula secukup rasa mengikut selera anda.
 
(Confirmed hubby and son will choose steam fish)

No comments:

Post a Comment