Popular Posts
-
Actually nak tahu cara buat bebola daging jer.. but this recipe siap ajar buat sos skali... Source: resepi.mesra.net Bahan-B...
-
aiihhh... I'm craving for pulut!!!!!ni nak share resepi for pulut mangga resepi amik kat sini Bahan-bahan 1 cawan beras pulut -...
-
Resepi dari FB Fontana Cafe.. nampak mcm sedap sbb ada creame cheese filling!!!(aarrrggghh gemuks lah lepas ni...) ...
-
http://www.karangkraf.com/E-Majalah/rasa/default.asp?categories=RASA8 BAHAN-BAHAN: 3 ekor ketam bunga 5 biji kuning telur masin ...
-
another sticky rice recepi - taken from here Bahan-bahan: 240 gram beras pulut 250 ml santan 1 Sudu teh garam 1 biji Nangka M...
-
http://www.majalahpama.com.my/resipi/artikel.asp?art=2009/1210/7425742484&sec=resipi Masa Penyediaan 45 Minit Saiz Hidangan 4 Orang...
-
Assalam....woooihh dh bersawang2 ha laman nih.. kunun nak update on daily basis.. hampeh x sempat nyer bz tahap gaban.....he he... raya tahu...
-
PAVLOVA MYRESEPI * nak bentukkan jadi mini pavlova pun OK... Bahan-bahan ( 1 biji pavlova (6 org makan) ) 8 biji putih telur ...
-
http://www.sajionline.com.my/ BAHAN-BAHAN: 350 gm krim keju 350 gm mentega 1 1/2 sudu kecil esen vanila 3 cawan gula aising 1 1/2 c...
-
CHILLED OREO CHEESECAKE (ALA-ALA SECRET RECIPE) Sumber: Abg Rozan Bahan-Bahan 200 gm Oreo (buangkan krimnya)-hancurkan 60 gm mentega (d...
Sunday, March 14, 2010
Cream Puff
Sumber: Bro Rozzan
Bahan-bahan:
170 gm tepung gandum
1 sudu kecil baking powder
115 gm mentega
285 ml air
5 biji telur
Cara:
Panaskan oven dgn suhu 180-200 darjah Celsius. Ayak tepung bersama baking powder. Masukkan mentega ke dalam periuk bersama air lalu didihkan. Masukkan tepung, kacau rata-rata sehingga adunan licin dan tidak melekat pada periuk. Angkat periuk dari api dan salin adunan ke dalam sebuah mangkuk dan biarkan ia sejuk. Kemudian masukkan telur satu persatu ke dalam adunan sambil terus pukul hingga adunan licin dan berkilat. Masukkan adunan dalam forcing/piping bag dgn nozzle berbentuk bintang dan tekan untuk membuat bulatan2 kecil. Bakar selama kira-kira 25-30 minit atau sehingga masak. Biarkan ia sejuk sebelum dibuat sedikit belahan(jgn putus) pada puff tersebut. Isikan dgn krim kastad.
Krim Kastad3 biji telur
115 gm gula
3 sudu besar tepung gandum
1 sudu kecil tepung kastad
225 ml susu cair (sejat)
225 ml air (didihkan bersama susu sejat)
2 sudu besar susu pekat manis
1 sudu kecil mentega
1 sudu kecil esen vanilla
Cara:
Pukul telur, gula, tepung & tpg kastad di dalam periuk. Kemudian, masukkan susu manis dan susu cair yg telah dididihkan ke dalamnya. Masak di atas api yg kecil hingga pekat lalu masukkan mentega dan esen vanilla. Sejukkan sebelum menggunakannya.
Nota: Dulang pembakar hendaklah digris dgn mentega atau dialas dgn kertas tracing/parchment sebelum krim puff dibakar. Jarakkanlah di antara setiap adunan puff yg telah dibentuk di atas dulang pembakar kerana ianya akan mengembang.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment