Popular Posts

Thursday, February 11, 2010

Sup Daging Mamak Penang


Bahan2:

Daging sekilo potong 1 inci
Carrot ikut rasa
Bawang besar belah empat
5 biji ubi kentang {Di rebus dan di blend}
Sedikit daun bawang/sup
Bawang goreng
Seketul sup bunjut Adabi
sedikit bunga cengkih dan lawang
2/3 batang kulit kayu manis
serbuk lada hitam atau lada putih
2 biji Bawang besar
4 biji bawang putih
3 inci halia
minyak untuk menumis
garam dan perasa
air suam


Note: bila nak masak nanti, saya nak modify sikit - daging di rebus bersama daun pandan so bau dia wangi sikit then nak tambah 4 sudu rempah sup. Untuk memekatkan lagi kuah tu ubi kentang boleh juga di tukar dengan  3 sudu tepung dhal yang di larut bersama air- ni ikut ler citarasa masing2...

Cara-Cara:

  1. Blend bawang besar, putih,halia dan sup bunjut..
  2. Kemudian tumis bunga cenkih, lawang, kulit kayu manis serta bahan blend. 
  3. Kemudian masukkan air suam dan ubi kentang yang di blend tadi.
  4. Didihkan sebetar masukkan daging dan carrot biar empuk tambah garam perasa dan lada hitam atau putih...
  5. Sendukkan ke dalam mangkuk taburkan dengan daun sup,bawang,bawang goreng...

No comments:

Post a Comment