Bahan2
- 500g tulang lembu
- 1 sup bunjut adabi
- 2 kiub ayam
- 2 1/2 liter air.
- 3-4 ulas bawang putih
- 1 cm halia
- sedikit minyak masak untuk menumis
- daun sup/ daun bawang
- bawang goreng
- cili padi
- limau nipis
- 2 ketul ubi kentang
- 1/2 batang lobak merah
- Mula-mula cucilah tulang lembu sehingga bersih.
- Bawang putih yang telah di bersihkan, diketuk dengan pisau. Then cincang biar halus.
- Hiris pula halia nipis-nipis. (or boleh tumbuk halia + bawang putih)
- Panaskan minyak. Tumislah bawang putih dan halia ni sehingga bawang putih jadi kuning
- Then, masuklah air dengan tulang-temulang. Rebuslah sehingga tulang empuk. Bila dah empuk tu, masuklah pula ubi kentang dengan lobak merah..
- Masuk pula rempah sup bunjut dan juga kiub ayam. Biarkan sehingga ubi kentang empuk. Masukkan pula sedikit gula dan garam secukup rasa (ikut selera masing2)
- Bila nak makan tu bolehlah letak bawang goreng, daun sup, daun bawang, cili padi or perah limau sket..
No comments:
Post a Comment