Hi All,
Ramadhan semakin hampir lagi 2 hari jer lagi...so lepas ni I'll update menu untuk bersahur dan berbuka puasa...awalnyer lah diri ini dok planning mcm2 untuk menu sebulan bersahur dan berbuka...OK.. untuk sahur pertama awal pagi sabtu ni aku plan nak sediakan:
1) Desert: Kurma
2) Main course:
Tenggiri Jeruk Goreng - ...pepagi lagi dah kena makan nasi so ni untuk pembuka selera
Sayur Campur- ni my fav di tambah dengan button mushroom.. ermmm menyelerakan
Telur dadar pedas- kena kasi pedaslah so kena dengan selera org utara..
makan dengan nasi putih.. air pulak kena banyakkan ambil air kosong (ceewahh) selain minuman feveretku - Milo Ais (wah wah pepagi lagi dah pekena ais). Rasanya untuk berbuka kena update on daily basislah sbb I'm a working mom so foresure hanya sempat ke bazar ramadhan sj on weekday...maybe weekend jer boleh masak kot ( kot lah hahaha) Like this Saturday dah planning ramai2 nak berbuka di rumah mak....sj nak celebrate 1st Ramadhan...oklah nanti i'll update menu berbuka plak yer..
Popular Posts
-
Actually nak tahu cara buat bebola daging jer.. but this recipe siap ajar buat sos skali... Source: resepi.mesra.net Bahan-B...
-
aiihhh... I'm craving for pulut!!!!!ni nak share resepi for pulut mangga resepi amik kat sini Bahan-bahan 1 cawan beras pulut -...
-
Resepi dari FB Fontana Cafe.. nampak mcm sedap sbb ada creame cheese filling!!!(aarrrggghh gemuks lah lepas ni...) ...
-
http://www.karangkraf.com/E-Majalah/rasa/default.asp?categories=RASA8 BAHAN-BAHAN: 3 ekor ketam bunga 5 biji kuning telur masin ...
-
another sticky rice recepi - taken from here Bahan-bahan: 240 gram beras pulut 250 ml santan 1 Sudu teh garam 1 biji Nangka M...
-
http://www.majalahpama.com.my/resipi/artikel.asp?art=2009/1210/7425742484&sec=resipi Masa Penyediaan 45 Minit Saiz Hidangan 4 Orang...
-
Assalam....woooihh dh bersawang2 ha laman nih.. kunun nak update on daily basis.. hampeh x sempat nyer bz tahap gaban.....he he... raya tahu...
-
PAVLOVA MYRESEPI * nak bentukkan jadi mini pavlova pun OK... Bahan-bahan ( 1 biji pavlova (6 org makan) ) 8 biji putih telur ...
-
CHILLED OREO CHEESECAKE (ALA-ALA SECRET RECIPE) Sumber: Abg Rozan Bahan-Bahan 200 gm Oreo (buangkan krimnya)-hancurkan 60 gm mentega (d...
-
http://www.sajionline.com.my/ BAHAN-BAHAN: 350 gm krim keju 350 gm mentega 1 1/2 sudu kecil esen vanila 3 cawan gula aising 1 1/2 c...
Tuesday, July 17, 2012
Tuesday, June 26, 2012
Mini Pavlova
PAVLOVA
Bahan-bahan ( 1 biji pavlova (6 org makan) )
- 8 biji putih telur
- 300g gula kastor
- 4 sudu besar tepung jagung
- 1 sudu kecil esen vanila
- 1/2 sudu kecil cuka makan
- *******untuk topping*******
- 250g whipping cream
- 30g gula icing
- 1/2 sudu kecil esen vanila
- Buah-buahan seperti strawberry,passionfruit,kiwi,blueberry,pineapple dan sebagainya.
Cara-cara
- Pastikan mangkuk anda bersih yer.Putar putih telur sampai keluar 'soft peak',tambah gula kastor sedikit demi sedikit dan putar sehingga keluar 'stiff peaks'.pastikan gula betul2 hancur.masukkan esen vanila, cuka dan tepung jagung.kacau semuanya.
- Lukiskan bulatan besar pada baking paper dan sudukan adunan ke dalamnya.Panaskan oven 180 degree celcius dan tukarkan ke 120 degree celcius sebaik sahaja ia dimasukkan ke dlm oven.bakar selama 1 jam dan sejukkan 30 minit.
- Untuk topping,putar whipping cream sehingga muncul soft peaks.Maniskannya dgn gula dan esen vanila.
- sudukan whipping cream keatas pavlova sehingga menutupi atasannya.Hias dengan buah-buahan.
Saturday, March 31, 2012
Red Velvet Cake
RED VELVET CAKE
source: myresipi.com
Bahan-bahan ( 1 biji )
Kek (Sila guna penyukat khas)
2 1/2 cup tepung kek (1 cup tepung kek = 2 sudu kecil cornstarch dlm 1 measuring cup n isikan selebihnya dgn all purpose flour. ayak 3 kali.)
1 sudu kecil serbuk penaik diayak
2 sudu besar serbuk koko tanpa pemanis (biasanya guna van houten)
2 oz pewarna merah (kalau xtau sukat dlm oz, campurkan dengan serbuk koko sampai boleh jadi pes pun cukup)
1/2 cup butter
1 1/2 cup gula
2 biji telur pada suhu bilik
1 sudu kecil ekstrak vanila/ 2 sudu kecil esen vanila
1 cup buttermilk pada suhu bilik. kalau xdpt beli kat kedai, resipinye ade di bawah
1 sudu kecil cuka putih
1 sudu kecil sodium bikarbonat/baking soda
Buttermilk
1 cup (240 ml) susu kotak full cream sama ada 1 3/4 sbesar cream of tartar atau 1 sbesar cuka putih atau 1 sbesar jus lemon
Cream cheese frosting
2 buku cream cheese, dilembutkan
1/2 cup butter dilembutkan
1 sudu kecil ekstrak vanila/ 2 sudu kecil esen vanila
2 cup gila icing, diayak. kalau xsuke manis boleh kurangkan gula tp saya guna 2 1/2 cup
Cara-cara
1.BUTTERMILK: campurkan tartar atau cuka atau jus lemon pada susu dan biarkan selama 15 minit. Kacau rata sebelum guna. Ataupun campurkan 3/4 cup plain yoghurt bersama 1/4 cup susu pun boleh jugak. Ikut mane yang sesuai.
2.KEK: sapukan butter pada 2 loyang bulat bersaiz 9 inci ataupun 3 loyang bulat bersaiz 8 inci. Panaskan oven pada suhu 170 darjah celsius.
3.Ayakkan bersama tepung kek dan serbuk penaik di dalam satu bekas sederhana. Di dalam satu bekas kecil, gaulkan serbuk koko dengan pewarna merah sehingga menjadi pes yang tidak berketul.
4.Dalam satu bekas besar, pukul butter dengan gula sehingga kembang. Masukkan telur satu per satu, kemudian masukan esen vanila dan pes koko merah tadi. Ratakan campuran dengan spatula sambil memukul.
5.Perlahankan mixer, masukkan 1/3 daripada tepung dan pukul rata, kemudian masukkan 1/2 daripada buttermilk, pukul rata lagi. Masukkan 1/3 lagi tepung,pukul dan semua buttermilk,pukul dan kemudian kesemua tepung yang tinggal.
6.Campurkan cuka dengan baking soda dalam satu bekas kecil. Nanti die berbuih. Cepat2 campurkan dalam adunan kek dan gaul kemudian masukkan dalam loyang dan bakar.
7.Bakar pada suhu 170 darjah celsius selama 25-30 minit. Kek ni moist, so kene cek awal. Bile cucuk dengan lidi je dah bersih, keluarkan dari oven.
8.Sejukkan kek selama 10 minit sebelum keluarkan dari loyang. Pastikan kek dah betul2 sejuk sebelum letak frosting.
9.CREAM CHEESE FROSTING: Pukul butter dengan cream cheese sampai halus, perlahankan mixer dan tambahkan gula icing dan esen vanila.
10.Untuk letak frosting, terbalikkan kek pertama supaya bahagian kek yang rata di atas, sapu frosting di bahagian rata kek,lagi tebal lagi sedap. kemudian letakkan kek yang kedua atas kek tadi, bahagian yang rata menghadap bawah. kemudian sapu frosting di seluruh kek.
11.Kek ni sedap kalau dah masuk dalam peti sejuk lepas tu keluarkan sekejap bagi die xkeras, baru makan.
source: myresipi.com
Bahan-bahan ( 1 biji )
Kek (Sila guna penyukat khas)
2 1/2 cup tepung kek (1 cup tepung kek = 2 sudu kecil cornstarch dlm 1 measuring cup n isikan selebihnya dgn all purpose flour. ayak 3 kali.)
1 sudu kecil serbuk penaik diayak
2 sudu besar serbuk koko tanpa pemanis (biasanya guna van houten)
2 oz pewarna merah (kalau xtau sukat dlm oz, campurkan dengan serbuk koko sampai boleh jadi pes pun cukup)
1/2 cup butter
1 1/2 cup gula
2 biji telur pada suhu bilik
1 sudu kecil ekstrak vanila/ 2 sudu kecil esen vanila
1 cup buttermilk pada suhu bilik. kalau xdpt beli kat kedai, resipinye ade di bawah
1 sudu kecil cuka putih
1 sudu kecil sodium bikarbonat/baking soda
Buttermilk
1 cup (240 ml) susu kotak full cream sama ada 1 3/4 sbesar cream of tartar atau 1 sbesar cuka putih atau 1 sbesar jus lemon
Cream cheese frosting
2 buku cream cheese, dilembutkan
1/2 cup butter dilembutkan
1 sudu kecil ekstrak vanila/ 2 sudu kecil esen vanila
2 cup gila icing, diayak. kalau xsuke manis boleh kurangkan gula tp saya guna 2 1/2 cup
Cara-cara
1.BUTTERMILK: campurkan tartar atau cuka atau jus lemon pada susu dan biarkan selama 15 minit. Kacau rata sebelum guna. Ataupun campurkan 3/4 cup plain yoghurt bersama 1/4 cup susu pun boleh jugak. Ikut mane yang sesuai.
2.KEK: sapukan butter pada 2 loyang bulat bersaiz 9 inci ataupun 3 loyang bulat bersaiz 8 inci. Panaskan oven pada suhu 170 darjah celsius.
3.Ayakkan bersama tepung kek dan serbuk penaik di dalam satu bekas sederhana. Di dalam satu bekas kecil, gaulkan serbuk koko dengan pewarna merah sehingga menjadi pes yang tidak berketul.
4.Dalam satu bekas besar, pukul butter dengan gula sehingga kembang. Masukkan telur satu per satu, kemudian masukan esen vanila dan pes koko merah tadi. Ratakan campuran dengan spatula sambil memukul.
5.Perlahankan mixer, masukkan 1/3 daripada tepung dan pukul rata, kemudian masukkan 1/2 daripada buttermilk, pukul rata lagi. Masukkan 1/3 lagi tepung,pukul dan semua buttermilk,pukul dan kemudian kesemua tepung yang tinggal.
6.Campurkan cuka dengan baking soda dalam satu bekas kecil. Nanti die berbuih. Cepat2 campurkan dalam adunan kek dan gaul kemudian masukkan dalam loyang dan bakar.
7.Bakar pada suhu 170 darjah celsius selama 25-30 minit. Kek ni moist, so kene cek awal. Bile cucuk dengan lidi je dah bersih, keluarkan dari oven.
8.Sejukkan kek selama 10 minit sebelum keluarkan dari loyang. Pastikan kek dah betul2 sejuk sebelum letak frosting.
9.CREAM CHEESE FROSTING: Pukul butter dengan cream cheese sampai halus, perlahankan mixer dan tambahkan gula icing dan esen vanila.
10.Untuk letak frosting, terbalikkan kek pertama supaya bahagian kek yang rata di atas, sapu frosting di bahagian rata kek,lagi tebal lagi sedap. kemudian letakkan kek yang kedua atas kek tadi, bahagian yang rata menghadap bawah. kemudian sapu frosting di seluruh kek.
11.Kek ni sedap kalau dah masuk dalam peti sejuk lepas tu keluarkan sekejap bagi die xkeras, baru makan.
Saturday, October 1, 2011
Bebola Daging
Actually nak tahu cara buat bebola daging jer.. but this recipe siap ajar buat sos skali...
Source: resepi.mesra.net
Bahan-Bahan: | |
Bahan-bahan sos:
20 gm bawang merah 80 g bawang putih 20 g kunyit hidup 10 g lengkuas 100 g cili kering 80 g kerisik 2 sudu besar minyak ½ cawan santan pekat 1 sudu besar sos cili (yang telah dimasak) 1 sudu kecil air asam jawa
|
500 gm daging
100 g bawang merah 5 g serbuk lada putih 10 g serbuk lada hitam 20 g daun bawang 500 g serbuk roti 200 g tepung gandum 5 butir telur
|
Cara:
| |
Gaul kesemua bahan-bahan iaitu daging, bawang merah daun bawang, lada putih, lada hitam dan garam.Setelah mesra dan sebati, uli perlahan-perlahan.
Jemput sedikitsebesar bola pingpong dan bulatkan. Panaskan minyak dan sebelum menggoreng, golek-golekkan bebola daging dengan tepung gandum kemudian celup ke dalam telur dan akhir sekalidengan serbuk roti. Goreng sehingga garing kekuningan. Sebelum menghidang, susun aturkan bebola daging mengikut kreativiti masing-masing dan sertakan sekali sosnya. Cara membuat sos pula, kisar semua bahan kecuali kerisik. Panaskanminyak dan tumis bahan-bahan tersebut hingga naik baunya. Masukkan santandan cili masak, kacau hingga mesra. Tuangkan kerisik dan sedikit air asam. Tambahkan garam dan gula secukup rasa.
Resepi kat bawah ni paling simple and baca mcm sedap jer.. |
Daging hancur (ayam/lembu/kambing/campuran) – 2kg
Bawang putih – 12 ulas (3ulas/ ½ kg daging)
Udang Tepung ubi kayu
Putih telur – 4 biji Garam (secukup rasa) Serbuk lada hitam (black pepper) - sekadar perlu Minyak bijan (sesame oil) -sekadar menghilangkan bau
Cara-cara:
1) Kisar daging hancur bersama bawang putih dan udang sehingga lumat dan sebati
2) Masukkan daging yang telah dikisar tadi ke dalam bekas/mangkuk besar
3) Masukkan tepung ubi kayu ke dalam bekas berisi daging dan uli sehingga sebati.
4) Masukkan putih telur,garam,serbuk lada hitam dan minyak bijan ke dalam bekas dan uli sekali lagi sehingga sebati.
5) Tambah tepung ubi kayu jika adunan daging masih lagi ‘melekat-lekat’ di tangan.
6) Panaskan air di dalam periuk
7) ‘Gentel’ atau nama rasminya bentuk-bentukkan daging menjadi bebola-bebola kecil dan masukkannya ke dalam periuk yang berisi air panas tadi.
8) Tunggu sehingga bebola daging ‘terapung’ sebelum di angkat (mcm ondeh-ondeh)
9) Rendam bebola daging di dalam air sejuk selama 5-10 minit bagi tujuan pengerasan.
source: helwa-lancs.blogspot |
Creamy Macaroni Cheese
Souce: myresipi
Goreng version - I Loike!!!
Bahan-bahan ( 2 org )
- Setengah biji bwg besar (potong dadu)
- 2 biji bwg putih (tumbuk)
- 2 tbsp tomato puree
- 2 tbsp cili boh
- sedikit daging cincang
- 2 tbsp susu segar
- 3 genggam macaroni
- 2 keping keju cheddar(parut)
- sedikit olive oil utk menumis
- sedikit garam dan ajinomoto (optional)
Cara-cara
- Masakkan macaroni ikut belakang pek.dah sudah,tos kan air
- tumiskan bwg merah,bwg putih.dah naik bau..masukkan cili boh
- Bila cili dah garing, boleh tambah sedikit air (utk bg xhangit).kemudian, tambahkan tomato puree
- masukkan pula daging cincang..masak sampai daging tu masak
- Masukkan macaroni..kemudian tambahkan susu segar
- bila semua dah sekata, masukkan cheddar cheese,gaulkan sampai keju cair.garam n ajinomoto to taste
Thursday, August 11, 2011
Kuah Kacang Daging
source:myresipi
Kuah ni sesuai dimakan bersama ketupat sotong or ketupat or cucur udang or etc.
Kuah ni sesuai dimakan bersama ketupat sotong or ketupat or cucur udang or etc.
Bahan-bahan ( )
- 300 g daging
- 200 g kacang tanah (digoreng tanpa minyak)
- 5 sudu gula merah/ gula melaka
- 2/3 cawan gula putih
- garam
- 1 cawan air asam jawa
- ½ cawan santan pekat
- Bahan-bahan tumis :-
- 2 batang serai
- 5 cm kulit kayu manis
- 2 biji bunga lawang
- 2 biji buah pelaga
- ¼ cawan minyak masak
- Bahan-bahan kisar :- (goreng tanpa minyak dahulu, kemudian baru dikisar):
- 20 tangkai cili kering
- 3 ulas bawang putih
- 15 ulas bawang merah
- 6 biji buah keras
- 1 cm belacan
- 1 sudu teh jintan manis
- 1 sudu teh jintan putih
- 1 sudu teh ketumbar
Cara-cara
- Kacang tanah yang telah digoreng, di buang kulitnya dan dikisar.(Setengah halus dan setengah kasar).
- Daging direbus sehingga lembut. Keluarkan daging dan potong dadu. Stok daging disimpan untuk dimasukkan ke dalam kuah nanti.
- Panaskan minyak,tumis serai hingga wangi. Masukan kulit kayu manis, buah pelaga dan bunga lawang.
- Masukkan semua bahan kisar tadi.Biar garing sehingga pecah minyak.
- Masukkan air asam jawa dan stok daging. Masukkan daging yang telah dipotong tadi.
- Tambah gula merah, gula putih dan garam.Biar mendidih seketika
- Masukkan kacang yang dikisar tadi dan juga santan pekat.Kacau dan biar mendidih dengan api perlahan sehingga kuah nampak kemerah-merahan dan lapisan minyak naik ke atas.
- Siap untuk dihidang..
Ketupat Sotong Kelantan
source: myresipi
Teringin pulak nak try buat ini... actually dah lama mengidam.. today is a great day to try.
Will upload result photo next week
Bahan-bahan ( 10 ekor )
- 10 ekor sotong sederhana besar
- 1 cawan beras pulut
- 2 cawan santan sederhana pekat
- 1 keping gula melaka
- sedikit garam
- gula secukupnya
- sehelai daun pandan
- 10 batang lidi- 3-4cm panjang
Cara-cara
- Bersihkan beras pulut. Rendam dengan santan selama 30 minit. Toskan beras. Santan bekas rendam beras tu dimasukkan ke dalam periuk.
- Bersihkan sotong. Keluarkan kepalanya.
- Isikan beras pulut ke dalam sotong 1/3 penuh. Tutupkan dengan kepala sotong. Cucuk dengan lidi supaya kepala tak tercabut. Masukkan ke dalam periuk yang ada santan tadi.
- Masukkan garam, gula melaka dan daun pandan. Masak sehingga pekat.
- Ambik sikit kuah tadi dan rasa sama ada dah cukup manis atau tidak. Kalau belum manis bolehlah ditambah dengan gula.
Thursday, July 7, 2011
Spaghetti with Shrim
Lama tak jenguk website ni... anyway just to update my latest "craziness" for shrimp in Spaghetti :)
Directions:
Enjoy your meal !!
Yield: 4 servings
Ingredients:
1 pound spaghetti
1 pound shrimps, shelled and deveined
1/2 cup olive oil
1/2 cup full cream milk/plain yogurt
6 garlic cloves, sliced thin
4 tablespoons lemon juice
2 tablespoons fresh parsley, chopped
Salt and pepper to taste
Chopped parsley for garnish
1 pound spaghetti
1 pound shrimps, shelled and deveined
1/2 cup olive oil
1/2 cup full cream milk/plain yogurt
6 garlic cloves, sliced thin
4 tablespoons lemon juice
2 tablespoons fresh parsley, chopped
Salt and pepper to taste
Chopped parsley for garnish
- Cook pasta in a large pot of boiling lightly salted water until al dente.
- Meanwhile, heat olive oil in a large skillet. Add garlic and saute until light brown. Add shrimps, parsley, milk and lemon juice. Cook until shrimps turn pink.
- Drain pasta; add to skillet with shrimps and mix well. Season with salt and pepper to taste.
- Garnish with chopped parsley and serve.
Enjoy your meal !!
Thursday, December 16, 2010
Apple Brown Rice
Last night watched AFC and am excited to try below recipe since mom just bought brown rice ...actually my 1st time to try brown rice...sedap di makan dengan roosted chicken or ayam masak merah...
Ingredients:
2 tablespoons olive oil
1 large onion, peeled and chopped
2 local apples, cored and chopped
2 cups brown rice
_-teaspoon of cinnamon
4 cups water
Salt and pepper to taste
Method:
Add the onion and oil to a small saucepan and sauté over medium high heat until the onion just begins to turn golden brown, about five minutes. Add the apple, rice, cinnamon, water and seasoning and stir well. Bring everything to a simmer and cover with a tight fitting lid. Turn heat to low and cook until water has been absorbed and rice is tender, about forty-five minutes. Without removing the lid turn off the heat and let the rice rest, undisturbed, for another ten minutes or so before serving
source: AFC
Ingredients:
2 tablespoons olive oil
1 large onion, peeled and chopped
2 local apples, cored and chopped
2 cups brown rice
_-teaspoon of cinnamon
4 cups water
Salt and pepper to taste
Method:
Add the onion and oil to a small saucepan and sauté over medium high heat until the onion just begins to turn golden brown, about five minutes. Add the apple, rice, cinnamon, water and seasoning and stir well. Bring everything to a simmer and cover with a tight fitting lid. Turn heat to low and cook until water has been absorbed and rice is tender, about forty-five minutes. Without removing the lid turn off the heat and let the rice rest, undisturbed, for another ten minutes or so before serving
source: AFC
Monday, June 7, 2010
Home made Ice Cream
Teringin plak nak try homemade ice cream, then came across to Hana's Blog and dapat lah resepi...(Nice blog lah Hana !!!!)
Bahan-bahan
- 100 gm gula caster - hana guna gula biasa jer
- 300ml susu segar penuh (whole fresh milk)
- 300 ml double cream/fresh cream/whipping cream
- 4 biji kuning telur
- 3 sudu besar serbuk koko - perisa coklat
- esen vanila - nih hana tambah
- Panaskan susu tp jgn smpi mendidih.
- Sambil dipanaskan,pukul kuning telur + gula hingga kembang putih utk elak dr bau hanyir. ( masukkan esen vanila)
- Tuangkan susu tadi sedikit demi sedikit ke dlm adunan kuning telur smbil tgn mengacau dgn menggunakan whisk/handmixer tanpa henti.jika tidak,adunan telur tidak sekata.Kemudian masukkan adunan ini ke dlm periuk kacau hingga agak pekat dgn api yg perlahan.. Masa nih buh skali koko atau perisa pilihan. Angkat dari api. Masukkan pula cream. Kacau sebati. (Seeloknyer gune whisk atau handmixer. blender pong boleh!!)
- Lepas siap adunan,masukkan ke dlm peti ais selama 3-5jam atau separa ais,kemudian keluarkan n kacau@mix lagik hingga separa ais tu bercampur semuanya.kemudian masukkan kembali ke dlm peti ais hingga beku. bila nak mkn,keluarkan ice cream selama 5-10 minit hingga separuh lembik dan scoop dgn menggunakan scoop ice cream.
- KAEDAH DUA (mudah dan cepat!!)- Masukkan adunan tadi ke dalam plastik.Kemudian ikat ketat. Dalam plastik lain yg agak besar dr plastik adunan td, masukkan kiub ais, air dan juga garam. Masukkan plastik adunan tadi dan goncang2 selama 3-5min. (bergantung bape banyak adunan ice cream). keluarkan dan siap dihidang.
Subscribe to:
Posts (Atom)