Popular Posts

Thursday, August 11, 2011

Kuah Kacang Daging

source:myresipi


Kuah ni sesuai dimakan bersama ketupat sotong or ketupat or cucur udang or etc.


Bahan-bahan ( )

  • 300 g daging
  • 200 g kacang tanah (digoreng tanpa minyak)
  • 5 sudu gula merah/ gula melaka
  • 2/3 cawan gula putih
  • garam
  • 1 cawan air asam jawa
  • ½ cawan santan pekat
  • Bahan-bahan tumis :-
  • 2 batang serai
  • 5 cm kulit kayu manis
  • 2 biji bunga lawang
  • 2 biji buah pelaga
  • ¼ cawan minyak masak
  • Bahan-bahan kisar :- (goreng tanpa minyak dahulu, kemudian baru dikisar):
  • 20 tangkai cili kering
  • 3 ulas bawang putih
  • 15 ulas bawang merah
  • 6 biji buah keras
  • 1 cm belacan
  • 1 sudu teh jintan manis
  • 1 sudu teh jintan putih
  • 1 sudu teh ketumbar

Cara-cara

  1. Kacang tanah yang telah digoreng, di buang kulitnya dan dikisar.(Setengah halus dan setengah kasar).
  2. Daging direbus sehingga lembut. Keluarkan daging dan potong dadu. Stok daging disimpan untuk dimasukkan ke dalam kuah nanti.
  3. Panaskan minyak,tumis serai hingga wangi. Masukan kulit kayu manis, buah pelaga dan bunga lawang.
  4. Masukkan semua bahan kisar tadi.Biar garing sehingga pecah minyak.
  5. Masukkan air asam jawa dan stok daging. Masukkan daging yang telah dipotong tadi.
  6. Tambah gula merah, gula putih dan garam.Biar mendidih seketika
  7. Masukkan kacang yang dikisar tadi dan juga santan pekat.Kacau dan biar mendidih dengan api perlahan sehingga kuah nampak kemerah-merahan dan lapisan minyak naik ke atas.
  8. Siap untuk dihidang..

Ketupat Sotong Kelantan


source: myresipi


Teringin pulak nak try buat ini... actually dah lama mengidam.. today is a great day to try.
Will upload result photo next week


Bahan-bahan ( 10 ekor )

  • 10 ekor sotong sederhana besar
  • 1 cawan beras pulut
  • 2 cawan santan sederhana pekat
  • 1 keping gula melaka
  • sedikit garam
  • gula secukupnya
  • sehelai daun pandan
  • 10 batang lidi- 3-4cm panjang

Cara-cara

  1. Bersihkan beras pulut. Rendam dengan santan selama 30 minit. Toskan beras. Santan bekas rendam beras tu dimasukkan ke dalam periuk.
  2. Bersihkan sotong. Keluarkan kepalanya.

  1. Isikan beras pulut ke dalam sotong 1/3 penuh. Tutupkan dengan kepala sotong. Cucuk dengan lidi supaya kepala tak tercabut. Masukkan ke dalam periuk yang ada santan tadi.
  2. Masukkan garam, gula melaka dan daun pandan. Masak sehingga pekat.
  3. Ambik sikit kuah tadi dan rasa sama ada dah cukup manis atau tidak. Kalau belum manis bolehlah ditambah dengan gula.